My LOG

My LOG

Saturday, January 15, 2011

Tinggal Kenangan......FT897D

Pagi tadi dapat panggilan telefon dari kawan baik aku di Johor. Tak dak harapan la Hairie nak diselamatkan.....kata Zaki. Shahdu jugak hati aku masa tu. Sungguh berjasa pada aku radio nie. Hampir 3 tahun bersama aku.....banyak jasanya.


Aku bermula di HF dengan radio nie la. Ingat lagi masa mula2 dulu belajar setting radio nie dengan Bang Din ( 9W2DI).....sampai tgh malam dia sanggup ajar lagi. CQ di 10Meter tiap2 petang dengan Bang Din sambil bersila di depannya....hahahaha. Masa tu...... di utara nie yang mula2 pakai dia la........ jadi mana lagi nak rujuk.....Din Sedaka la jawabnya hehehe. Yang khatankan radio nie pun Pak Din jugak.....tapi aku tak pernah operate di 27mhz. Mungkin tak dak rezeki.

Dari hari ke hari aku meneroka radio nie......memang best....byk hidden function yang dijumpai dengan bantuan 9W2DI dan 9M2NZ. Aku belajar cw pun sebahagiannya dari function cw training dalam radio nie jugak. Kalau ada rezeki memang aku nak pakai lagi model nie. Tapi apakan daya.....menjangkaui rm 3K katanya sekarang nie. Masa aku amik dulu baru RM 2290. Terima kasih ya 9W2USF bang amir atas diskaun pada masa tu.....hahaha.

Tepat 2 bulan yang lepas....897d ini terkena renjatan akibat kilat. Padam terus. Aku menaruh harapan ianya dapat dibaiki tapi apakan daya. Dari Final sampai la ke memory cip.....semuanya kaput. Cuma 2 atau 3 aksesssori yang boleh lagi di pakai.

Kalau ada sesiapa yang menginginkan Mic, casing, knob......msg la aku. aku nak sedekah ajer....buat la amal skit....hehehe. Walaubagaimanapun terima kasih la Dal dan Zak atas usaha anda untuk menyelamatkan rig nie......cuma nasib tidak menyebelahi kita......apakan daya.

Sekarang harapan aku hanya satu lagi iaitu kenwood tua aku yang ada dengan Zaiful. Harap2 dapat la pulih sepenuhnya....insyaallah. bagi aku dugaan ini agak berat untuk pembuka tahun 2011 tapi aku terima seadanya. Moga ada hikmah disebalik semua ini. Amin.......

1 comments:

best rig from yaesu...sabarlah bang hairil....nanti dengar kata akan keluar rig terbaru..sempat kot membuat tabungan....FT897 memang pioneer terbaik dari Yaesu dalam group 100w...syabas Yaesu

Post a Comment

Newer Post Older Post Home