My LOG

My LOG

Monday, October 31, 2011

CQWW 2010 SSB RESULTS.....TAHNIAH KEM MALAYSIA

CQWW 2011 baru saja berakhir jam 8 pagi tadi dan keputusan untuk 2010 secara rasminya di uploadkan di laman web CQWW.com. Hampir setahun masa diambil untuk proses pengiraan dan laporan penuh.....bukannya senang.....satu dunia hehehe.


tahniah team Malaysia terutamanya 9M2ODY....9W2ESM (9M2ESM) untuk single operator dan 9M2SMC multioperator ( penyertaan julung2 kali).


2011 lebih mencabar kerana lebih banyak penyertaan bakal disaksikan dari 9M2 land....insyaAllah. 48 jam yang penuh cabaran. Ada yang berkata hampir nak muntah melihat radio selepas 48jam terpaku depan shack...hahahaha. Ntah la...tetapi 9M2SM yang menggantikan 9M2SMC untuk tahun ini telah berjaya meningkatkan jumlah mata mentah hampir 100%. Diharap station2 lain juga dapat meningkatkan pungutan mata untuk tahun ini.


Jika kejayaan dapat dihasilkan lagi pada tahun ini maka insyaAllah harapan kami untuk mengoperasikan 9M2M dengan bantuan MCMC untuk tahun depan akan bertambah cerah. Barulah ada harapan untuk duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan 9M8Z...9M8R dan E2E...insyaAllah

Sunday, October 30, 2011

9MSM 2ND DAY

9W2TZ with 9M2AR


Saturday, October 29, 2011

9M2SM IN ACTIONS

12 jam sudah berlalu.....agak memberangsangkan. Walaupun tidak dapat bekerja high power sepenuhnya tetapi semangat tidak luntur. Kerja2 maintanance TNB menyebabkan kami tergendala hampir 10 jam.

Sekarang 9M2YAS sedang mengoperasi di 14mhz secara high power sepenuhnya. Alhamdulillah...harap rentak ini dapat diteruskan hingga isnin pagi....insyaAllah

9M2YAS IN ACTION

9M2PZ EYEBALL WITH 9M2AR

GOOD DISCUSSION

9W2TZ WITH 9M2OUT

LUNCH IN OPEN AIR

QRV ON CQWW SSB 2011

Thursday, October 27, 2011

9M2SM ON CQWW 2011....InsyaAllah

Operators On Duty For CQWW SSB 2011

Seribu kesyukuran kami panjatkan kepada Allah s.w.t. Permohonan kami pada tahun ini telah mendapat pertimbangan dari SKMM. Jutaan terima kasih kepada Tuan Nasim, Tuan Razif dan Pn. Norizan atas bantuan Contest Callsign yang baru ini.

9M2SM akan menggantikan 9M2SMC pada CQWW SSB contest pada tahun ini. Dengan Suffix yang lebih pendek adalah diharapkan dapat memberi lebih saingan kepada stesen2 amatur di luar sana. Yang lebih dekat lagi stesen2 di Sarawak terutamanya seperti 9M8Z, 9M8R dan 9M6SP....hehehe.

9M2SM bukanlah personal callsign yang boleh dipakai bila2 masa tetapi hanya dikeluarkan untuk tujuan DX contest sahaja....... Atas alasan kami akan bertanding atas tiket Multi Operator Single Transceiver....kebenaran telah diberikan. Operator pada tahun ini terdiri daripada OM Manan (9M2PZ) selaku station master dan aku sendiri sebagai station manager dibantu oleh 9W2TZ, 9M2YAS dan 9M2OUT selaku assisted log operator.

Tidak sabar rasanya menunggu Sabtu ini untuk bertemu dengan station2 besar seperti DR1A, E2E, PB5X dan ramai lagi. Tidak lupa juga station2 Malaysia yang akan mengambil bahagian. Tidak kira apa kategori sekali pun...ini lah masanya untuk kita mengharumkan dan membawa nama Malaysia ke ruang Udara dunia secara total. Syabas buat anda semua...

Doa moga kita diberkati hendakNya bersama hobi yang tercinta ini. Amin.....




CQ Worldwide DX Contest, SSB: 0000Z, Oct 29 to 2400Z, Oct 30
Mode:SSB
Bands:160, 80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op All Band (QRP/Low/High)
Single Op Single Band (QRP/Low/High)
Single Op Assisted All Band
Single Op Assisted Single Band
Xtreme Single Op
Multi-Single
Multi-Two
Multi-Multi
Xtreme Multi-Op
Max power:HP: 1500 watts
LP: 100 watts
QRP: 5 watts
Exchange:RS + CQ Zone No.
Work stations:Once per band
QSO Points:0 points per QSO with same country (counts as mult)
1 point per QSO with different country same continent
2 points per QSO with different country same continent (NA)
3 points per QSO with different continent
Multipliers:Each CQ zone once per band
Each country once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults
Submit logs by:November 20, 2011
E-mail logs to:ssb[at]cqww[dot]com
Mail logs to:Paper Logs
Box 481
New Carlisle, OH 45344
USA
Find rules at:http://www.cqww.com/CQWW-Rules-2010.pdf
http://www.cqww.com/CQ_WW_Xtreme_Rules.pdf

Sunday, October 23, 2011

6th In The World...Congrates OUT


Agak lama beliau menyepi di SSB. Kadang2 layan PSK dan CW. Tidak seperti tahun lepas....aktif. Masa aku nak mintak tolong untuk CQWW minggu hadapan pun dia seperti keberatan. Mungkin sibuk kerja kot atau set up tak sesempurna dulu. Equipment asyik ader prob...( kesian kat aku ler tu...hehehehe)

Tetapi pagi nie dia menempik kegembiraan. Ada satu email memaklumkan dia agak berjaya di Scandinavian YL contest. 6 out of 7 is the best achievement for her. Kalau dari Asia the only YL stn for the categories. Tahniah Ja.....tak penat la CQ...hehehe

Harap sangat dapat bekerja kembali di CQWW minggu hadapan. Bukan apa.....bila YL panggil CQ.....sambutannya panas............hehehe. 88 from me and again....... congrates


video

9m2out calling 2010 sylra contest

Saturday, October 8, 2011

Will be Back on CQWW 2011

Lama sunguh tak mencoret kat sinie. Aktiviti ham radio terhenti seketika. Bahana renjatan kilat kira-kira 1 tahun yang lalu masih lagi memberi kesan. Equipment boleh dikatakan semuanya total lost. hampir setahun aku mengumpul semula dan aku rasa sudah bersedia untuk ke udara semula.

Dalam minggu ini hampir 30% alatan dapat ditingkatkan semula dengan bantuan rakan2. Dimulai dengan wak Sugeng 9M2NDO dan Ibrahim 9M2IBR....hasil tangannya membuatkan IC735 Pak Manan (9M2PZ) berfungsi dengan baik semula ( akan digunakan untuk 40m,80m dan 160m). Terima kasih tanjung karang.
Selain itu rakan baik aku dari Johore 9M2ODY telah menghantar satu set FT857 (akan digunakan untuk upper band). Sedang di setting untuk ESSB. 2M aku didalam base pun sudah dapat beroperasi semula. TQ ody for the crazy price....hehehehe

Tak lupa bang Hanafi 9W2TZ. Ts50 anda cukup hebat sekali dan aku kagum dengan kuasa TX nya.( juga akan digunakan di Upper band). Ts480 akan digunakan sebagai main tranceiver untuk 10m 15m dan 20m. Tq 9M2OUT for the big gift for my birthday.

Selain transceiver.....linear juga amat memainkan peranan during bad propagation. Allhamdulillah 5 tiub 811h telah sampai untuk back up Ameritron 811H aku. Tq to 9M2NZ dan 9M6TMT for the help. Tak lupa 9M2SX untuk service and maintanance yaesu Fl2000 with 6kd6 tube.( akan dirunkan di lower sideband)

Selain main equipment...antenna juga tak boleh dilupa. Petang semalam dengan bantuan 9W2FHM....fahmi....sedikit kerja2 maintanance telah dibuat. Rotary dipole dibawa turun...rotator dikasi minyak.....coax diikat rapi.....connector diketatkan semula. Mungkin minggu depan wire rope akan diganti sepenuhnya untuk faktor keselamatan....insyaAllah. Again fahmi tq for the great job.

Tanpa antenna yang bagus.....alatan tidak akan berguna sama sekali. Tnx Dal 9W2DAL for D3E7.....the best antenna for upperband. Hopefully it can give million of points during this cqww.

CQWW 2011 SSB

Callsign : masih dalam permohonan baru
Kategori : Multi Operator High Power
Operator : 9M2GET, 9M2OUT, 9M2YAS, 9M2AMZ, 9W2TZ
Tx : Kenwood ts480, ts50 Yaesu Ft857 dan Icom 735
Amplifier : 2 ameritron 811h, Yaesu FL2000
Antenna : DalBeam D3E7, G5RV fullsize
Audio : Behringer ( 9M2ODY )
Log : Toshiba NB250 with N1MM logger
Operators On Duty for CQWW 2011

Dengan harapan dan doa kepada Allah yang satu.....adalah diharapkan pasukan ini akan berjaya dan dilindungi hendaknya. Amin

Newer Posts Older Posts Home