My LOG

My LOG

Sunday, October 31, 2010

DXCC IN 34 HOURS....

TQ to CQWW......really enjoy even it is not finish yet. This evening already break the dxcc with 102 countries confirm. Thanks a lot to 15m and also Dalbeam. Not forgotten to 9M2ODY for the foot PTT. Really help me a lot while log in all the call. 52 Zone covered with 546 call confirm. Still have 12 hours to go....OUT is preparing air asam together with cucur pisang.


Hope the porpogotion will help us again this evening. Also work with a local station 9W2ESM on 10m. TQ Sham for the multiplier. almost 1250 points. hehehe.

All the best to the contester especially from Malaysia. Make Malaysian proud.

de 9M2SMC
operated by 9M2GET, 9M2OUT, 9M2YAS

Thursday, October 28, 2010

9M2SMC - FIRST SHOW ON CQWW

Jalur Gemilang InsyaAllah akan kami bawa merentasi benua melalui gelombang radio tepat 00.00 UTC atau 08.00 pagi local hours pada 30 OKT ini dalam CQ World Wide Contest. Juga buat pertama kali kami akan bertanding dalam Multi Operator Multi Band Single Transciever High Power dengan special call 9M2SMC ikhsan dari MCMC.


Kami percaya ramai yang bertanding kali ini terutamanya dalam single operator. Yang pasti callsign seperti 9M2ODY, 9M2ZAK, 9W2ESM,9W2VVH,9M2RDX,9M6YBG,9M6BOB dan 9M6TMT akan mengegarkan frekuensi.

Insyaallah kami akan cuba bertahan selama 48 jam. ( harap2 radio tua nie mampu ) hehehe dan yang confirm on duty adalah aku sendiri, 9M2OUT dan 9M2YAS.

OPERATORS ON DUTY

Equipment yang digunakan semuanya boleh dikatakan sudah boleh dihapus kira tapi boleh la lagi berkhidmat. Terima kasih juga kepada team Johor to make it this happened especially to our Antenna Ir.....9W2DAL dan 9M2ZAK. Without their antenna kami tidak mungkin dapat bertanding lagi untuk tahun ini.


So Sijil seperti di bawah nie la yang kami cari untuk tahun ini......harap2 dapat la satu. Nie station dari New Zealand. Mereka berjaya mendapat tempat pertama untuk New Zealand dan kedudukan kedua dalam benua Oceania. Satu pencapaian yang hebat. Harapan menggunung agar satu hari Ham dari negara kita pun mampu untuk duduk setanding dengan mereka.....InsyaAllah.

So mana2 lagi station dari Malaysia yang berminat silakan.....jom kita meriahkan contest kali tak kira QRP, low power ataupun High Power...hehehe.....jom kita bantai ramai2. Maklumat lanjut boleh klik di bawah nie.

CQ Worldwide DX Contest, SSB: 0000Z, Oct 30 to 2400Z, Oct 31
Mode:SSB
Bands:160, 80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op All Band (QRP/Low/High)
Single Op Single Band (QRP/Low/High)
Single Op Assisted All Band
Single Op Assisted Single Band
Xtreme Single Op
Multi-Single
Multi-Two
Multi-Multi
Xtreme Multi-Op
Max power:HP: 1500 watts
LP: 100 watts
QRP: 5 watts
Exchange:RS + CQ Zone No.
Work stations:Once per band
QSO Points:0 points per QSO with same country (counts as mult)
1 point per QSO with different country same continent
2 points per QSO with different country same continent (NA)
3 points per QSO with different continent
Multipliers:Each CQ zone once per band
Each country once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults
Submit logs by:November 21, 2010
E-mail logs to:ssb[at]cqww[dot]com
Mail logs to:CQWW SSB
CQ Magazine
25 Newbridge Road
Hicksville, NY 11801
USA
Find rules at:http://www.cqww.com/CQWW-Rules-2010.pdf
http://www.cqww.com/CQ_WW_Xtreme_Rules.pdf

Wednesday, October 27, 2010

THE 100th CARD CONFIRM

Petang nie memang sibuk sangat. 2 meeting aku kena attend. Sampai rumah pun agak lewat. Ada la sebungkus surut tepi pintu rumah...bonda aku collect pagi tadi dari bang Darus posmen. Tak sempat nak tengok bila tiba2 aku dapat call dari 9W2VVH bang erie. dia antara yang banyak mengajar aku semasa aku bermula di 10m HF.


Tak dak apa...borak2 kosong dan bincang pasal CQWW contest hujung minggu nie. Dia akan join sama....syok aku dengar....good luck Bang Erie.

Lepas Asar aku pun belek lah surat2 tadi dan yang paling menarik perhatian aku semestinya la SASE (self address self envelope) aku sendiri coz aku yang request card . Biasanya menanti yang rare station la.

Alhamdulillah petang nie lengkap la kad yang ke 100 buat aku dan melayakkan aku untuk apply Basic DXCC (DX CENTURY CLUB) award dari ARRL. Mengikut log yang sedia ada memang dah achive lebih dari seratus tapi masalahnya mesti confirm dengan QSL card. So tq V51GB dari Namibia kerana menjadi station yang ke 100 dalam koleksi aku.

Jadi malam nie ambik masa skit untuk isi form DXCC dan semak semula semua log yang ada. Aku akan apply award kali nie dengan endorsement di 14mhz. lepas siap semua dokumen boleh la bawa ke Penang untuk 9M2FK Pak Eshee our Award Manager untuk verified kan permohonan ini.

Jadi kesimpulannya aku mengambil masa lebih kurang satu setengah tahun untuk mengumpul semua kad ini. Satu jangka masa yang agak panjang bagi aku. Setengah orang berkata bekerja di 20m Band adalah satu perkara yang mudah....ya memang benar tetapi bekerja untuk mengumpul rare station dan rare QSL card adalah sesuatu perkara yang amat susah. Banyak pengorbanan masa, wang dan tenaga hanya untuk sekeping sijil hehehe. Kalau tak percaya tanya lah semua award chaser di Malaysia nie seperti 9M2RDX, 9W2ESM, 9W2VVH, 9M6YBG, 9M2ODY, 9M2YAS, 9M2ZAK dan tak lupa Honour Roll DXCC our 9M2FK.

So apa yang boleh aku buat untuk mengharumkan nama negara....dengan menyertai olimpik jauh sekali.....jadi melalui hobi ini aku dapat melihat ruang yang agak luas walaupun masyarakat kurang menyedarinya. sekurang2nya ada sedikit sumbangan aku dan kawan2 agar dunia di luar sana mengenali kita melalui gelombang radio.

adios.

log document with 100 cards

Saturday, October 23, 2010

9M2OUT CQ'ING IN SYLRA CONTEST


video

She got a big pile up last night on 20m....also a contact from local station 9M2ZAK. Not many working for the YL contest but they give a big support with a nice signal report.
Thanks again and hope to see her in 15m ( 21.288 ) this evening.

9M2OUT ON SCANDINAVIAN YOUNG LADY RADIO AMATEUR (SYLRA) CONTEST

9M2OUT WARM UP THE SHACK

She's back on SSB. After mingle around with digital mode, this evening she will call SYLRA contest on 14.288 , 21.288 and 28.488 starting 10.00 UTC for 18 hours. Pls give back her call and for sure she will reply with number 88 and this will award you 10 points.

So this week the shacks is all hers and i will help on the technical matters. Everything must be done by her own including logging.

So good luck OJA and this contest will help you a lot as a warm up for CQWW SSB next week. She will run with a contest call (9M2SMC) next week as multi operator contester together with other colleague.

When you heard her...please stopping by and give her a nice signal report.

SYLRA Contest: 1000Z, Oct 23 to 1000Z, Oct 24
Mode:CW, SSB, RTTY
Bands:80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op (OM/YL)(Low/High)
Max operating hours:18 hours with off times of at least 60 minutes
Max power:HP: >100 watts
LP: 100 watts
Exchange:YL: RS(T) + "88"
OM: RS(T) + "73"
Work stations:Once per band per mode
QSO Points:2 points per QSO with OM
10 points per QSO with YL
Multipliers:Each DXCC country once per band per mode
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults
Submit logs by:November 30, 2010
E-mail logs to:ylcontest[at]sral[dot]fi
Mail logs to:SRAL, OHYLS
Box 44
FIN-00440 Helsinki
Finland
Find rules at:http://contestclubfinland.com/CCF/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=2

Tuesday, October 19, 2010

TQ MCMC FOR 9M2SMC

Jutaan terima kasih atas bantuan dan kepercayaan. Itulah kata2 yang aku dapat ucapkan kepada team MCMC Cyberjaya khususnya Tuan Nasim, Tuan Razif (9M2RT), Encik Izzudin dan Cik Farah atas bantuan yang tidak terhingga ini.


Idea ini muncul bila masa aku tak dapat bekerja dalam mode multi operater multi band dalam contest2 sebelum ini memandangkan callsign yang sedia ada adalah untuk pemilikan individu. Ini mengengkang kami untuk bekerja dalam sepasukan untuk setiap contest. Bayangkan jika contest berlangsung selama 48 jam. Letih wo Cq sorang2 hehehe.

Sejarah pernah terukir dimana callsign untuk contest pernah dikeluarkan oleh pihak telekom iaitu 9M2A, 9M2K dan 9M8Z tapi ianya telahpun berakhir. Pada awalan permohonan, kami amat berharap callsign single suffix dapat dikeluarkan tetapi malangnya ianya ditolak oleh MCMC.

Walaubagaimanapun ruang masih diberikan dimana MCMC menawarkan callsign 9M4SMC untuk digunapakai, tetapi kami membuat rayuan atas dasar 9M4 masih tidak diterima pakai dalam setiap contest dan tidak tersenarai dalam ARRL DXCC. Macam mana nak operate dalam contest kalau warga di luar sana tidak mengetahui dari mana datangnya 9M4.

Atas dasar itu rayuan dikemukan dan MCMC dibantu dengan rakan2 diatas tadi telah bersetuju buat julung kalinya mengeluarkan 9M2SMC ( Special Malaysia Contest ) untuk dipergunakan oleh pihak kami secara sulungnya dalam CQ WORLD WIDE pada 30 Oktober nanti....insyaAllah.

Aku telah dipertanggungjawabkan untuk menjaga callsign ini dan hanya boleh diguna pakai semasa contest period dan field day sahaja. Antara yang akan turut terlibat dalam pasukan ini adalah dari North Peninsular Malaysia Contester n' Dxers ( 9M2PZ, 9M2ZS, 9M2AR, 9M2OUT, 9M2YAS, 9M2AMZ, 9W2LI, 9W2TZ, 9W2ZRZ, 9W2AZV dan 9W2ATR). Tahniah atas kesabaran walaupun kami terpaksa menantinya hampir 2 bulan untuk proses permohonan.

insyaAllah kami berjanji akan menjaga nama baik Malaysia dan MCMC khususnya. Adalah menjadi satu harapan dalam tempoh setahun akan datang, kami akan cuba menempatkan diri diantara 10 pasukan terbaik dari Asia dan pertimbangan untuk mendapatkan semula callsign 9M2 with single suffix akan dikaji semula.

All The Best dari Utara dan juga Contester2 lain dari Malaysia. Selamat berjuang dan mengharumkan nama negara.


Monday, October 18, 2010

LOG CONFRIM WITH 9M2ODY,9M2MRS and 9W2ESM

UPDATE 18.10.2010

Alhamdulillah...log lepas ke German bersama 3 lagi rakan dari semenanjung.....ODY , Sham dan Richard dari Penang. Mat salleh nie pun asal dari German hehehe. Dia work untuk low power CW. Tunggu saja la keputusannya....harap membanggakan....insyaAllah.

So minggu depan berehat dan bersedia untuk main event tahun ini iaitu CQ WORLD WIDE @ CQWW bermula 30 OKT. Memang teringin sangat nak masuk dari tahun lepas lagi tapi persediaan agak kurang.....monitor saja la. Tapi tahun nie insyaAllah aku akan berkampung bersama rakan2 yang lain untuk membawa bendera Malaysia di ruang udara Antarabangsa....

All the best untuk Team Malaysia

Sunday, October 17, 2010

Again...15m Help Me A LOT in WAG

video

TQ to D7E3 by DAL beam....at least I can work on 15m in Work All Germany contest. Terima kasih banyak 9w2DAL. Kalau dulu aku rasa tak penting 15m nie tapi akhir2 nie band ini banyak membantu dalam contest espescially ke europe.

Petang nie log aku banyak dipenuhi dengan call di 15m band. Europe cukup bagus...macam lokal ......begitu juga di 10m tetapi 20m petang nie mati.....mungkin lambat sedikit membuka....Walaubagaimanapun contest tamat jam 11.00 malam lokal maka peluang untuk pile up di 20m masih lagi terbuka.

Aku berhenti untuk Maghrib dan akan sambung semula jam 8.oo nanti insyaAllah juga untuk multiband....

All the best to team Malaysia tak kira dimana anda berada......make Malaysian proud...

Saturday, October 16, 2010

WAG CONTEST


I AM CURRENTLY WORKING
ON
WORK ALL GERMANY CONTEST

SINGLE OPERATOR MIXED HP
QRV ON 40M, 20M AND 15M

DE 9M2GET ( HAIRIE )

Friday, October 15, 2010

WHAT YOU GIVE YOU GET BACK


Tnx ODY for the help and this what i can hear from my base. Johor Bharu like a local station....macam sebelah rumah bro. Enjoy the video...

Wednesday, October 13, 2010

TNX ODY FOR THE FOOT PTT


Hari nie dapat toy baru dari kawan aku di Johor. Wiring yang dia buat cukup kemas. Jadi untuk contest akan datang akan lebih memudahkan kerja aku. Tangan ini akan digunakan sepenuhnya untuk memasukkan log ke dalam laptop.


Dynamic mic disambung terus ke foot PTT. Kalau nak beli boleh tahan jugak harganya. Aku ada 8 pin soket untuk mic kenwood lama tu tapi tangan aku nak solder benda sekecik tu tak secekap ODY.

TNX ody....now i can enjoy this hobby from my home like a broadcast studio....hihihi. cuma mic ajer masih dalam pencarian. Buat masa sekarang mic SHURE karaoke tu la jadi pilihan.

Log untuk contest kali nie akan lebih cepat dan teratur serta meja kerja aku semakin kemas. So sifu audio dari Johor sudah menjalankan kerjanya dengan baik sekali.

Monday, October 11, 2010

GERMANY.....HERE WE COME

Again this weekend the beam will beaming to Europe. Harap2 band membuka dengan lebih molek. Satu cabaran kerana hanya Germany Station yang dicari. Dual mode....cw dan phone....again i will go on SOM HP. Kalau la MCMC boleh bagi special callsign alangkah bestnya....boleh bekerja MultiOperater. Tapi aku amat sedih kerana mereka masih mengeluarkan callsign 9M4 untuk special call kerana callsign ini masih lagi tidak dapat diterima pakai dalam kebanyakan contest kerana tidak tersenarai dalam list DXCC

Seperti di luar sana kebanyakan station menggunakan special call yang lebih ringkas semasa contest seperti DR1A, SG0X, SE0X, A61E.

Di Malaysia dulu pun ada iaitu 9M2A (arwah Amin) dan 9M8Z ( Steve ) tetapi kini sudah tidak dikeluarkan lagi.

Aku berharap satu hari MCMC dapat mempertimbangkan semula callsign special seperti ini agar kita dapat lebih memberi cabaran di luar sana. InsyaAllah

Worked All Germany Contest
Status:Active
Mode:CW, SSB
Bands:80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op CW (Low/High)
Single Op Mixed (Low/High)
Single Op Mixed QRP
Multi-Op
SWL
Max power:HP: >100W
LP: 100W
QRP: 5W
Exchange:DL, DARC-Member: RS(T) + DOK (local area code)
DL, non-DARC: RS(T) + "NM"
non-DL: RS(T) + Serial No.
Work stations:Once per band per mode
QSO Points:DL Station: 1 point per DL QSO, 3 points per EU QSO, 5 points per DX QSO
non-DL Station: 3 points per DL QSO
Multipliers:DL Station: Each DXCC entity once per band
non-DL Station: Each DL district once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults
E-mail logs to:wag[at]dxhf[dot]darc[dot]de
Mail logs to:(none)
Find rules at:http://www.darc.de/referate/dx/contest/wag/en/rules/

Future Dates
1500Z, Oct 16 to 1459Z, Oct 17, 2010
1500Z, Oct 15 to 1459Z, Oct 16, 2011
1500Z, Oct 20 to 1459Z, Oct 21, 2012
1500Z, Oct 19 to 1459Z, Oct 20, 2013
1500Z, Oct 18 to 1459Z, Oct 19, 2014
1500Z, Oct 17 to 1459Z, Oct 18, 2015

Sunday, October 10, 2010

LATEST RESULT

Memang hebat penganjur Scandinavian Contest. Kalau lain2 contest terpaksa tunggu setahun tapi untuk Scandinavia contest hanya perlu sebulan sahaja untuk tahu result. Alhamdulillah sudah confirm log aku untuk Single Operator All Band HP dan sehingga kini log aku masih lagi di kedudukan kedua.


Aku yakin ia tidak akan kekal di situ tapi yang pasti ada nama Malaysia di result sheet ini. Masih lagi menunggu keputusan dua rakan aku dari Johor 9M2ZAK dan 9M2ODY yang bertandang di SOAB LP.Pasti juga keputusannya akan membanggakan kerana dari data yang tidak rasmi ODY sudah mencecah 80 call pada awal pagi tadi. Tidak mustahil bagi dia untuk mencecah 200 call pada petang ini InsyaAllah.

Begitu juga ZAK....bukan yang jenis berputus asa dan sering membuat kejutan hehehe. Macam ulasan sukan komenwel la pulak. So all the best kepada team Malaysia sama ada yang aku sebut disini atau pun tidak.

Sekurang2nya kita sudah menjadi warga yang bersemangat untuk membawa Bendera Malaysia ke ruang udara dunia. Congratulation.

Hingga jumpa di ALL GERMANY minggu hadapan

Adios.

15M PENYELAMAT SCANDINAVIAN CONTEST



Memang letih jugak kali nie. Apa2 pun tak boleh lawan CQ ALL ASIA, memang syok. Band kali nie agak teruk di 20m. Jenuh berhempas pulas....aku hampir2 kecewa petang semalam.....tapi alhamdulillah petang 10.10.10 nie memberi ruang yang lebih kepada 15 meter.

21mhz membuka ruang sedikit untuk aku menambah markah untuk contest ini.....kalau tidak memang tenat la kalau nak harap 20m.....hehehe.

sempat juga jumpa lokal station 9w8wat di 10m tapi dia cuma bekerja untuk dx.....nampaknya tak dak la lokal call dalam log contest aku kali nie.

adios

selamat tinggal Scandinavia dan selamat berjuang untuk ALL GERMANY minggu hadapan.

Saturday, October 9, 2010

FROM SOUTH AMERICA TO SCANDINAVIAN

Mungkin tak ada rezeki untuk SA Contest. Its really hard and i think tak ramai yang support contest nie. Hampir 4 jam berlangsung tetapi sambutan agak dingin.

Aku mendapat sms dari sifu contest mengatakan bahawa CQ SA is not a mojor contest memandangkan ada Oceania CW dan Scandinavian SSB yang akan berlangsung dalam tempoh 8Jam lagi,

Jadi aku ambik keputusan pusing yagi ke Europe dan akan mula CQ pada jam 8 malam local nanti. Pada yang nak teruskan South America Contest silakan...... tetapi log aku sudahpun berubah ke Scandinavian.

All the best......

ps. bagi yang nak join Scandinavian Contest boleh klik link di bawah


Scandinavian Activity Contest, SSB: 1200Z, Oct 9 to 1200Z, Oct 10
Mode:SSB
Bands:80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op Single Xmtr (QRP/Low/High)
Single Op Single Band
Multi-Single
Multi-Multi
SWL
Max power:HP: >100 watts
LP: 100 watts
QRP: 5 watts
Exchange:RST + Serial No.
Work stations:Once per band
QSO Points:Scandinavian: 2 points per QSO with EU
Scandinavian: 3 points per QSO with non-EU
EU: 1 point per QSO with Scandinavian station
non-EU: 1 point per QSO with Scandinavian station on 20, 15, 10m
non-EU: 3 points per QSO with Scandinavian station on 80, 40m
Multipliers:Scandinavian: Each DXCC country once per band
non-Scandinavian: Each Scandinavian call area once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults
Submit logs by:November 9, 2010
Upload log at:http://www.sactest.net/hflogupload.php
Mail logs to:SACSSB
Peter Vestergaard, OZ5WQ
Vestervej 74
DK-4960 Holeby
Denmark

Find rules at:http://www.sactest.net/

Friday, October 8, 2010

Scandinavian Activity Contest, SSB: 1200Z, Oct 9 to 1200Z, Oct 10


I AM CURRENTLY WORKING ON
Scandinavian Activity Contest, SSB

SINGLE OPERATOR ALL BAND
9M2GET
QRV ON 20M AND 15M HP

OPERATOR
9M2GET (HAIRIE)

Thursday, October 7, 2010

NEW SPIDERMAN FOUND


Bukan senang nak panjat ke atas sana. Yang memanjat memang la seorang yang gifted. Bukan semua orang boleh buat kerja nie. Petang nie aku jumpa sorang lagi yang mampu mencabar ketinggian. 9W2FHM Fahmi antara rakan baru di Perlis yang berasal dari Taiping. Hobinya memang wall climbing jadi petang nie dia mencuba di Arau.

Alhamdulillah, semuanya selamat. Projek kami ialah tune semula antenna tx 9M2RMK dan letak kan sedikit minyak gris di trust bearing. So Fahmi menjadi orang yang ketiga menawan penuh tower di Arau selain Super 9W2DAL dan Abg Black kami.

Selain mereka bertiga..... 9M2ZAK dan 9W2ZRZ telah berjaya ke tahap 60 kaki. Bagaimana dengan Tuan Kampung ? hehehe.....20kaki aku dah kena turun....kena sound dengan OUT. Tak sedar diri ka? Kita tu bukannya kecik. hehehehe.

So sapa yang teringin nak exercise silakan tapi safety equipment kena la bawak sendiri. Again tnx Fahmi for the help. Tapi dengan kaki berdiri dihujung mast sambil badan sandar atas pole selama 2 jam..... tune antenna.....juaranya tetap jatuh kepada 9W2DAL. hehehehe.


Wednesday, October 6, 2010

KEPADA YANG NAK MENCUBA

CQ SA SSB Contest
Status:Active
Mode:SSB
Bands:160, 80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op All Band (Low/High)
Single Op Single Band (Low/High)
Multi-Single
Multi-Multi
Max operating hours:Single-Op: 36 hours with off times of at least 60 minutes
Multi-Op: 48 hours
Max power:HP: 1000 watts
LP: 100 watts
Exchange:RS + Serial No.
Work stations:Once per band
QSO Points:1 point per QSO with same country
2 points per QSO with different country same continent
3 points per QSO with different continent
non-SA only: 10 points per QSO with SA
Multipliers:Each continent once per band
Each country once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults
E-mail logs to:(none)
Upload log at:http://www.brcontest.com/cqsa/up/
Mail logs to:(none)
Find rules at:http://brcontest.com/modules/tinyd0/content/cqsa_ssb_us-en2010.pdf

Future Dates
0000Z, Oct 9 to 2400Z, Oct 10, 2010

Antara contest yang paling dekat sekali. Plus minus 3 hari lagi. Semua sekali boleh cuba tak kira 9W, 9M atau club station. Tapi yang pasti aku akan kembali kepada multi operator single band bersama dengan 9M2OUT. Aku merasakan contest kali ini akan lebih menarik kerana melibatkan semua benua walaupun South America sebagai penganjur.

Kalau Oceania agak membosankan kerana kita hanya boleh bekerja dengan oceania country sahaja tetapi CQ SA lebih menarik kerana kita dibenarkan bekerja untuk semua negara. Jadi ini peluang yang menarik untuk work dxcc dan award.

Selamat bekerja untuk semua station yang akan mengambil bahagian dan bagi yang menggunakan log N1MM sila download update kat sini http://groups.yahoo.com/group/N1MMLogger/message/70971 kerana CQ SA adalah satu contest baru.

All the best rakan semua

Selamat Mengharumkan Nama Malaysia


BILA RAKAN NAK MINTAK TENGOK LOG


Terbaca komen dalam post yang lalu. Ada rakan nak mintak tengok log antara aku dengan AH0BT dalam AA contest yang lalu. Mungkin dia nak contoh sebagai panduan untuk contest yang akan datang.


Aku pun sebenarnya tak la pandai sangat. Semuanya komputer yang tolong siapkan. Seperti yang maklum aku menggunakan N1MM contest log software dan ia memang mudah. Selepas selesai contest.....kita akan convertkan log kita dalam cabrilio file. Memang dalam setiap contest.... penganjur berkehendakan log dalam bentuk cabrilio file. Inipun software yang buat dan hasilnya seperti gambar yang aku print screen di atas.

QSL info contester dan markah siap dikira serta log disusun dalam keadaan kemas. Jadi selamat mencuba bagi yang nak berjinak2 dengan contest. Cuma anda harus pasti apa yang anda lakukan sebelum sebarang contact dibuat. Jangan terlalu taksub sehingga menyebabkan lain-lain station boleh disqualified....hehehehe

Adios


Tuesday, October 5, 2010

CQ CONTEST2....THIS IS 9M2GET CONTEST


Aku bukan la orang lama tapi agak seronok bila mendengar ramai yang sudah minat untuk bekerja dalam HF Contest. Boleh dikatakan sekarang nie terdapat beratus contest dan hampir setiap minggu diadakan. kalau nak info dan syarat2 contest boleh layari laman web ini http://www.hornucopia.com/contestcal/index.html.


Contest adalah satu cabang lagi dalam amatur radio yang menyeronokkan. Selain dari signal report dan keupayaan station, kita juga dapat mengharumkan nama negara. Bendera negara kita senantiasa berkibaran diruang udara sementara callsign kita berkemundang.

Semasa contest ini jugak la station2 besar akan keluar seperti DR1A dan ini bagus bagi yang bekerja untuk dxcc. Maka bertambah la koleksi dxcc masing2. Tetapi harus diingat dalam contest ada syarat2 yang perlu di ikuti dan dipatuhi.

Jika anda inginbetul2 menyertai sebarang contest maka log untuk contest amat diperlukan. Saya mencadangkan anda menggunakan log dari N1MM. Amat mudah didapati di web. Selain itu setiap contest mempunyai syarat yang berbeza mengikut contest masing2. jadi baca la terlebih dahulu.

Jika anda ingin mendapatkan signal report sahaja maka berilah info yang station anda tidak menyertai contest sekadar signal report sahaja. Maka anda tidak akan di logkan didalam contest. Adalah menjadi satu harapan yang tinggi untuk setiap contester mendapatkan sebanyak mana contact jadi jika kita tidak log contact kita dan submit maka contact yang dibuat tidak bermakna buat station yang lagi satu. Lebih baik kita info awal2.

Setiap contest biasanya menggunakan nombor siri sebagai pertukaran untuk confirm contact. sebagai contohnya dalam Oceania Contest baru2 ini set siri nombor digunakan untuk confirm contact. Jika saya bekerja dengan VK4IR dan dia merupakan station yang pertama saya maka saya akan logkan dia dengan 59 001. Begitulah seterusnya, dan jangan lupa minta nombor siri untuk kita dari dia untuk confirm log.

Seperti yang saya maklumkan awal tadi setiap contest ada keistimewaannya. Dalam All Asia Contest, nombor untuk confirm log yang diminta ialah umur kita. Sebagai contoh, saya akan berikan signal report 59 33 kepada setiap contester untuk confirmkan log saya. Maka semua station akan maklum bahawa 9M2GET baru berumur 33 tahun. Sepanjang pengalaman saya....station yang termuda saya bekerja ialah AH0BT berumur 9 tahun ( gambar diatas) dan yang paling tua ialah 93 tahun. Anda jangan terkejut jika mendapat nombor 59 00 kerana 00 biasanya mewakili station XYL.....hehehehe.

Selain itu anda jangan spot diri anda sendiri dalam sebarang cluster dan ini adalah menjadi satu kesalahan. Anda berkemungkinan untuk dikeluarkan dari contest kerana ramai ajk contest yang monitor....hehehe.

So saya pun masih baru lagi dan saya amat teruja bila mendapat tahu ramai yang bekerja untuk contest tak kira 9W mahupun 9M. Senario ini amat menggembirakan dan menceriakan kem Malaysia...hehehehe cuma pastikan anda betul2 bersedia untuk contest....... jika tidak anda hanya maklumkan anda tidak bekerja untuk contest kalau tidak NANYA la station yang lagi satu kata orang perlis...hehehehe

Selamat mencuba dan contest yang terdekat ini ialah CQ South America. Info dan syarat boleh la klik kat laman web di atas. So selamat mencuba dan selamat mengharumkan nama Negara...

Adios.

Sunday, October 3, 2010

AHAD YANG CERIA.....

Alhamdulillah....berakhir sudah Oceania Contest Phone tepat jam 4.00 petang local. Aku tutup station lebih awal. Agak kurang memberangsangkan memandangkan aku berada di zon Asia. tetapi rakan2 di Sabah dan Sarawak memang pile up habis memandangkan mereka berada di zon Oceania. Log sudah pun confirm juga bersama satu lagi station dari Sabah 9W6ZUL. Syabas kepada anda Zul. Jumpa minggu hadapan untuk Oceania 2010 CW....insyaAllah.


So petang nie lepas tutup station aku bergerak bersama Family ke sebuah rumah sahabat di Alor Star. Mulanya ingat sekejap sahaja coz nak buang tapping kat linear dia..... tapi panjang jugak ceritanya. Aku dibawa melawat collection peribadinya. memang menarik, Aku mulanya nak snap jugak gambar tapi bila memikirkan privasi rakanku ini maka aku batalkan sahaja niat itu.

Linear dia tiada masalah dan beroperasi dengan baik.Cuma ganti 2 bijik 8A fius. Puas tengok muka dia tersenyum riang. Macam2 hidangan dijamu. Hampir menjelang berita jam 8 baru aku bergerak balik ke Perlis. Tiba2 dia datang dan letak kan rig ic738 dalam kereta aku. Ingat kan hadiah Hari Raya.hehehe. Dia kata cuba la pakai. Kot2 nak berubah angin ke Icom. Aku tanya bila nak hantar balik nie. Dia tersenyum saja......maka paham la aku.

Tapi bila memikirkan semula collection yang dia ada...aku rasa tak jadi masalah buat sahabatku ini. So malam nie amik kesempatan polish semula rig nie. sempat qso dengan 9M2MRL di 40m. mungkin esok aku akan cuba henjut di band2 yang lain.

Jadi weekend nie memang berkat.....selesai contest plus satu bonus IC738.

Adios

Saturday, October 2, 2010

Tinggal +/- 15 Jam Lagi

Tersentak juga petang tadi dengan tulisan sahabat aku......tapi lama - kelamaan malas pulak rasa nak pikir...... Biar la apa dia nak kata dan tulis......blog dia...... punya pasal dia la.....yang aku sibuk2 pasal apa....hehehehe.


Sebelum terlupa.....semua rakan seangkatan yang akan bekerja untuk Oceania Contest esok hari....Gud Luck dari aku.....semoga kita dapat membawa nama Malaysia bersama. All the best....Lets rumble it in another 15 hours.

Oceania DX Contest, Phone
Status:Active
Mode:Phone
Bands:160, 80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op All Band (Low/High)
Single Op Single Band (Low/High)
Multi-One
Multi-Two
Multi-Multi
SWL
Max power:HP: 1500 watts
LP: 100 watts
Exchange:RS + Serial No.
Work stations:Once per band
QSO Points:20 points per 160m QSO
10 points per 80m QSO
5 points per 40m QSO
1 point per 20m QSO
2 points per 15m QSO
3 points per 10m QSO
Multipliers:Each prefix once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults
E-mail logs to:ph[at]oceaniadxcontest[dot]com
Mail logs to:Oceania DX Contest
c/o Wellington Amateur Radio Club Inc.
PO Box 6464
Wellington 6030
New Zealand
Find rules at:http://www.oceaniadxcontest.com/rules.pdf

Future Dates
0800Z, Oct 2 to 0800Z, Oct 3, 2010

Friday, October 1, 2010

Escapism ( Helah Bela Diri )



Bila sahabat sakit kepala. Tertulisnya post petang nie bukannya apa. Terbaca satu artikel penulisan sahabat aku tentang pendapatnya bila bermain dengan hobi ini dulu dan sekarang terutamanya isu 40m HF sekarang ini.

Aku banyak mendengar kehebatan orang2 yang terdahulu dari aku menceritakan kehebatan masing2 di zaman kegemilangan mereka bermain radio hingga la sekarang. Apa la sangat nak dibandingkan dengan aku yang baru setahun jagung. Masa 9W dulu pun 3 alphabet lain la kalau old man 2 Alphabet......hehehe.

So pengajaran dan pembelajaran tidak pernah terhenti. Sahabat lama aku juga yang cakap......alang2 nak main biar kita main sungguh2. Tapi aku tengok keadaan semakin berubah. Ayat2 yang digunakan cuba mengapi-apikan komuniti nie semakin hebat. Apakah menjadi satu kesalahan apabila anda meningkatkan tahap diri anda kepada 9M. Apakah anda sudah menjadi kacang lupakan kulit.....oleh kerana apa.....kerana 9M lebih kecil bilangannya dari 9W. Apakah menjadi satu dosa yang besar mendapat lesen A dan anda boleh dimaki sebegitu rupa.

Aku dapat merasakan ramai lagi yang bercita2 nak ke 9M. Tetapi apakan daya..... dengan adanya hero 9W yang sorang nie...... boleh menakutkan orang untuk kesana. Anda boleh dicerca dan dimaki bila2 masa bila memiliki 9M. Tapi adakah itu menjadi kudis bagi diri ini. Tidak sama sekali. aku enjoy dengan hobi ini dan aku pun nak kawan2 yang lain pun turut enjoy dan upgrade diri mereka..... tetapi tidak untuk menjadi hero untuk mencaci orang di sana dan di sini.

Aku juga bermula dari 9w dan aku tak lah seperti sahabat yang bermain radio sejak puluhan tahun. Aku sedar ini sekadar hobi dan banyak lagi perkara lain yang nak dipikirkan. Tapi aku sedih kerana penulisan sahabatku ini tidak seperti sahabat yang pernah aku kenal satu masa dahulu. Tapi tak mengapa.....kadang2 sebagai seorang manusia kita kadang kala terbabas termasuk la diri aku.

Aku selalu mengingatkan diri aku......satu jari telunjuk kita menunding orang lain..... tetapi sebenarnya ada lagi 4 jari yang menunjuk kan diri kita yang sebenarnya. Kerana bahasa dan kata2lah yang menunjukan keperibadian kita

Bahasa Jiwa Bangsa

Newer Posts Older Posts Home