My LOG

My LOG

Tuesday, November 23, 2010

TQ FRIENDS


Bila musibah melanda....... kita harus muhasabah diri kita semula. Mungkin kita lalai atau lupa dengan Dia seadanya ataupun mungkin juga sebagai dugaan untuk kita lebih ingat dan dekat denganNya. Aku banyak menerima panggilan untuk nasihat dan juga bantuan yang hendak dihulurkan. Terima kasih atas ingatan dari semua rakan2.


Pagi ini aku menerima satu parcel dari Temerloh untuk Run kan rotator aku. Alhamdulillah rotator berfungsi dengan baik. Kalau di ikutkan...... tuan dia mahu tinggalkan controller unit nie di rumah aku untuk aku gunakan.....tapi terima kasih banyak Zal atas tawaran......aku akan cuba baiki apa yang tinggal.

Begitu juga petang semalam....ada yang menelefon untuk bagi pinjam rig mereka untuk aku gunakan. Kalau yang banyak koleksi rig.....aku tak berapa terkejut tapi ada jugak rakan aku nie walaupun satu tetap ada ingatan untuk menawarkan radio mereka. Sebak hati aku......kata sahabat aku ini mungkin aku lebih memerlukan dari mereka. Tapi begitulah.....aku menolak dengan rasa rendah diri. mungkin Dia di atas sana mungkin mahu merehatkan aku sementara dari hobi ini.

Minggu depan bertolak balik ke Terengganu.....rehatkan kepala otak. Sebelum bertolak..... cuba untuk selesaikan masalah rotator nie dahulu. bimbang jugak kalau angin kuat......buatnya dia pusing tak henti2 kacau mari.hehehe.

Walaubagaimanapun aku banyak mendapat pengalaman dari musibah ini. Terima kasih juga atas ingatan kepada semua sahabat mahupun yang menelefon atau sms. Buat 9M2RDX, 9M2SX, 9M2MGL, 9M2AR, 9M2ZS dan 9W2ATR keikhlasan dari anda aku akan senantiasa semat di hati ini.


Monday, November 22, 2010

Tagis dalam Tawa


Tagis dalam tawa.....Perkara ini aku sedari dalam sejam yang lalu. 9M2YRS menelefon aku. katanya jom kita ke 80m band. Aku pun setuju dan bersedia la dengan kenwood lama aku tu. Masa mula2 kena kilat 2 hari yang lepas aku beranggapan bahawa radio ini selamat kerana bila aku power up semuanya function.


Malam nie aku dah betul2 bersedia untuk beroperasi semula. Antenna sudah molek di tune. Tiada masalah langsung masa proses tuning di fm mode. Power keluar seadanya. Tapi bila aku switch saja ke LSB masalah mula muncul. Power tidak keluar. ku sangka masalah mic tapi malangnya tidak.

Memang berkecai terus hati aku malam ini. Ini la baru dikatakan total lost. Tidak ada apa yang tinggal. Harapan satu hanya satu....harap Andy boleh tolong....esok mungkin bertolak ke kulim. Kalau dah di takdirkan oleh Allah swt mungkin aku bersara dari hobi ini buat sementara.......nak kumpul semula apa yang perlu.....dan kali ini sememangnya memakan masa.....mungkin sehingga bertahun......adios

Sunday, November 21, 2010

Wifi Modem Antara Suspek Utama


Lepas 48 Jam kejadian disambar petir aku rasa berjaya melakukan sedikit diagnos tentang kejadian yang menimpa dengan bantuan rakan2. Tq 9W2ESM atas panduan yang diberikan. Alhamdulillah setelah pemerhatian dibuat tidak semua peralatan mengalami kerosakan total :


* Yaesu 897D ( dalam perhatian bersama 9W2DAL ) tq dal

* Diamond Switching power supply ( suis sahaja yang burn ) diganti - 9M2ZS

* Yaesu Rotator Controller ( Bekalan kuasa pulih...juga suis yang burn....cuma motor masih belum bergerak ) kena panjat jugak nampaknya... tq 9M2ODY dan 9M2RDX

* Kenwood Repeater plus power supply ( total lost )

* VHF antenna ( semuanya selamat....bermakna ia tidak masuk melalui antenna)

* Wifi modem plus OJA punyer PC motherboard ( total lost.....TM ganti modem ajer.....board beli sendiri..hehehe )

* 3 plug 3pin plus 3 downlamp ( total lost....ari nie jimie mai baiki )

sekarang ini aku mengharapkan agar rotator akan pulih kembali dan 897 yang aku hantar ke DAL cuma mengalami minor injury.......... Amin.....................

terima kasih atas bantuan dan nasihat dari sahabat2 berikan.....hanya Dia yang mampu membalasnya.

Friday, November 19, 2010

ELECTRICAL GROUNDING OR ANTENNA SYSTEM


Tepat jam 5.45 petang tadi kami bergelap sekali lagi.Fuh terkejut aku. meletup seperti Mercun bola di hadapan muka aku. Habis........ aku kata di dalam hati. Lepas letupan baru dengar dentuman guruh di luar.


Nak running test equipment.....power failure pulak. Tak pa.....nyawa dulu. Aku panggil Oja....dia kata tangan dia kebas. oja sedang operate lap top masa tu dengan Adam. adam ok ajer aku tengok. Teringat bonda aku kat dapur. Repeater 9M2RMK aku letak kat ruang dapur. Bonda aku ok ajer tapi repeater padam.

Selepas semuanya stabil...aku ambil peluang untuk hidupkan semula bekalan kuasa di dalam rumah tapi kecewa. Walaupun automatic switch telah dihidupkan tapi power tetap tak ada. Call 9W2ZKY....toke elektrik. Dia mintak aku gantikan fius kat main switch. Alhamdulillah selepas 1 jam bekalan kuasa elektrik pulih semula.

Selepas observation di buat berikut adalah senarai kelengkapan yang boleh dianggap kaput.....

Yaesu 897d ( lupa cabut antenna 2m )
Switching Power Supply diamond 40A
G250 Antenna Rotator Controller
Satu set Kenwood Repeater / power supply
F22 / Yagi 5 elemen / Gadzen ( belum test lagi....esok baru nak test )
PC Oja
Modem/Router
3 set Wall Plug
2 set down lamp

aku pun tak tahu dari mana arah datangnya renjatan ini. Kalau dari antenna mungkin melibat radio sahaja tapi jika dilihat kerosakan yang berlaku mungkin ia juga datang dari grounding system rumah aku sendiri.

Walaubagaimanapun ini semua ketentuan Allah swt. aku terima dengan reda walaupun air mata terbit tanpa aku sedari. sekurang2nya nya kami sekeluarga masih lagi selamat. Bak kata MGL.....radio kita boleh cari biarpun berhutang tapi nyawa tiada jual beli.

Petang tadi telefon rakan2 dan ramai sudi membantu. InsyaAllah 897d akan terbang ke JB. Lain2 equipment 9M2ZS akan usahakan sedaya upaya untuk baik pulih. Inilah resam dalam Amateur Radio kata Rashid Ghani pada aku. walau macam mana pun aku tetap sedih bang.......

Kepada yang belum terkena......berhati2.....jangan lalai seperti aku. Hanya kerana lupa nak cabut coax ini lah padahnya.....................

Saturday, November 13, 2010

SO2R IN JIDX CONTEST

Tq 9M2ODY for this new toy. I really appreciate it bro. Really creative even u said this is an easy electronic job.


Berkenan sungguh aku dengan elektronik box yang digunakan. Kecil molek serta suis yang solid. Kemasan yang menarik untuk homebrew equipment.

Sekarang kerja aku lebih mudah esspecially semasa contest. Aku dapat meng operatekan 2 radio dengan satu microphone bersama foot PTT. Tidak banyak lagi masa yang dibazirkan malah kualiti audio juga lebih sedap didengar.

Bukan semua orang yang mampu menghasilkan benda sebegini rupa. Syukur aku mempunyai kawan2 yang mempunyai pelbagai kepakaran seperti 9M2ZM, 9M2MZ, 9M2RZL, 9W2DAL, 9W2DI, 9M2ZAK, 9M6YBG dan 9M2ODY. Kalau Dal dan Zak..... antenna system menjadi padang permainan mereka manakala aku dapat melihat ODY mempunyai skill dalam audio system. Moga2 satu hari ESSB homebrew dapat dihasilkan dari JOHOR. Kalau DAL sudah ada trademark nya dengan DalBeam....aku harap satu hari ody juga dapat patternkan hasilan nya ini. Bukan apa.....sekurang2nya dapat la menghasilkan sedikit pendapatan untuk cover segala kos.

Seperti dalbeam.....walaupun ada yang berkata kos antennanya agak tinggi.....tapi kita harus buat banding beza. Cuba lihat material yang digunakan.....memang berkualiti tambahan pula R&D yang dilakukan oleh Dal sendiri. Jika dibuat perbandingan dengan Komersial antenna.....harga untuk Dalbeam memang jauh berbeza. Sebagai contoh 7 Elemen yang aku pakai sekarang......kalau dari OptiBeam Germany mahu harganya mencecah sehingga RM5000 termasuk shipping tetapi dari Johor hanya menelan kos lebih kurang RM1500 sahaja.

Usaha2 homebrew yang dilakukan oleh rakan2 kita amat aku puji sekali. Kita boleh ikut jejak langkah Ham Thailand dan Indonesia dimana mereka meng komersialkan homebrew mereka sehingga boleh menjana pendapatan sampingan.

Aku berharap ramai lagi yang tampil dengan projek homebrew mereka agar dapat membantu rakan2 yang baru berjinak2. Aku senantiasa menyokong dan mempromosikan hasilan dari rakan2 kita sendiri.

all the best to Malaysia Homebrewer..................

Friday, November 12, 2010

I'M BACK WITH SINGLE OPERATOR ALL BAND

For those who is chasing for WAJA ( Work All Japan Award), AJD ( All Japan District Award ) or HAJA ( Heard All Japan Award ) so this is the time. Starting 0700 utc or 1500 Hours local tomorrow, Japan International DX contest will rumble on the band.


From 80M to 10m band........ this contest is only for SSB Lovers.....hehehe. I will run the 9M2SMC special call but it will be in single operator mode due to a problem in loging system with run and mult mode. So tomorrow 9M2SMC in the category of SOAB High Power,,,,,insyaAllah.

For those who are interested...... here is some info about the contest.....Make sure tomorrow we beam Japan and rumble all the band.......

Good Luck, Good DX and Good Contest

Make Malaysian Proud

JIDX Phone Contest: 0700Z, Nov 13 to 1300Z, Nov 14
Mode:SSB
Bands:80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op All Band (Low/High)
Single Op Single Band (Low/High)
Multi-Single
Maritime Mobile
Max power:HP: >100W
LP: 100W
Exchange:JA: RST + Prefecture No.
non-JA: RST + CQ Zone No.
Work stations:Once per band
QSO Points:2 points per JA-DX QSO on 80m
1 points per JA-DX QSO on 40, 20, 15m
2 points per JA-DX QSO on 10m
Multipliers:JA Stations: DXCC countries and CQ zones once per band
non-JA Stations: JA prefectures plus JD1/O, JD1/MT, JD1/OT once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults
Submit logs by:December 31, 2010
E-mail logs to:ph[at]jidx[dot]org
Mail logs to:JIDX Phone Contest
c/o Five-Nine Magazine
P.O. Box 59, Kamata
Tokyo 144-8691
Japan
Find rules at:http://www.jidx.org/jidxrule-e.html

Friday, November 5, 2010

TQ 9M2ODY FOR NEW DXCC ON 15M


video

Tq ODY....terkejut jugak petang nie kita dapat confirm QSO on 15M. Its like 2M local. Audio dari Johor cukup booming even 35 Watts. Your 6 element Yagi by Dalbeam doing a great job. Working with a 9M2 station on 15M merupakan sesuatu yang terbaru buat aku dan ODY menjadi station yang pertama confirm on 15M DXCC list from West Malaysia.

Selain itu juga complete la contact antara aku dan 9M2ODY di semua HF band kecuali WARC dan 160M. Mungkin kita akan dapat mencuba di 160M satu hari nanti selepas kita berjaya cover di 10m, 15m, 20m, 40m, dan 80m Lokal.

It is a personal record and it is a great honour for me to work a station with same DXCC as 9M2ODY. Semoga hobi ini dapat berkekalan dan berpanjangan dalam hidup kita ODY.....InsyaAllah. Enjoy the video bro.......

36 JAM YANG LALU..........................




Alhamdulillah............air semakin surut. Satu Rekod kali ini. Air di dalam rumah mencecah 2 kaki. Semasa menaip sekarang bekalan kuasa elektrik sudahpun pulih. Terima kasih TNB Careline Utara terutamanya Cik Tina. Hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya setelah hampir 4 malam kami bergelap bersama kaki terendam air.


Ada hikmah disebalik peristiwa ini....dan pasti ia mendewasakan aku sebagai seorang ketua keluarga, seorang jiran tetangga dan seorang ahli masyarakat. Akan tetapi ada sedikit yang menyedihkan aku dimana orang yang aku selalu beri tanda X setiap 5 tahun sekali tidak nampak muka hidung langsung. Katanya sibuk menggalas beg di Galas......hehehe. Tahniah la sebab anda dah berjaya membantu di Galas tetapi malangnya orang kampung sendiri merana menunggu ketibaan anda. Yang pasti bagi aku tiada lagi karpet merah buat anda di hati ini.

adios

Monday, November 1, 2010

IA KEMBALI LAGI.....

Ia kembali lagi selepas 4 tahun berlalu....2 hari berturut-turut hujan tak henti2 dan masa aku menaip nie pun hujan masih lagi turun. Air empangan pun sudah dilepaskan jam 10 pagi tadi. Patut pun air cepat sangat naik. Apa boleh buat kuasa Allah....


Sekarang tepat jam 8.10.malam dan hujan turun agak lebat....paras air semakin meningkat kepada 2 kaki. Hati kami sekeluarga memang resah gelisah. Rumah kami dah jadi seperti pulau sekarang. Semua penghuni dah berpindah kecuali kami sahaja. Semua perabot dah diangkat. Aku amat berharap air tak kan masuk ke rumah.
Aku berdoa agar semua ini berakhir dengan segera. moga2 apa yang dikurniakan Allah ini ada hikmah disebaliknya. Amin

will upload from time to time

40M PENUTUP UNTUK CQWW SSB 2010

Alhamdulillah.....tidaklah mengecewakan sangat untuk kali ini...banyak perkara tidak dijangka berlaku seperti band yang tidak dijangka dapat memberi sumbangan tetapi telah berjaya menghasilkan markah yang tinggi.


Begitu juga keadaan yang berlaku pagi ini di mana upper band semuanya sudah tutup manakala 40 m dan 80 m membuka dengan baik ke europe....maka bertambah la sikit lagi markah untuk kami.

So untuk tahun ini 9M2SMC telah menutup station nya tepat jam 04.28 pagi lokal. Walaupun masih ada lagi kira2 3 jam pertandingan tetapi kami mengambil keputusan untuk berhenti awal untuk merehatkan jentera tua kami ini.

Secara tidak rasmi kami telah berjaya mendapatkan 678 station dari 155 negara menjangkau 75 CQ Zone dan menghasilkan 300 610 mata untuk pertandingan kali ini. Adalah menjadi harapan kutipan mata ini dapat menghasilkan sekeping sijil buat kami.

Juga tahniah kepada rakan2 yang lain yang berhempas pulas dan hasilnya pasti tidak mengecewakan. Perjalanan masih jauh dan kita masih lagi kerdil dengan masyarakat di luar sana. Walaubagaimanapun usaha tetap akan diambil untuk kita sama duduk dan berdiri dengan komuniti di luar sana.... InsyaAllah.

Newer Posts Older Posts Home